Historie van onze vereniging

De rijvereniging Bergveen werd in 1946 opgericht. Bergveen dankt zijn naam aan het terrein Bergveen, waar vroeger de paarden werden beleerd voor justitie. De zogenaamde dienstpaarden deden dienst voor de landbewerking en als vervoermiddel voor goederen. ’s Avonds en in de weekenden stonden de dienstpaarden op stal en dan zouden ze mooi bereden kunnen worden. Althans, dat hadden een aantal lieden bedacht. Koop Meyer, bedrijfsleider Landbouw, gooide hierover eens een balletje op bij Peter Weyers, zoon van de hoofddirecteur. Al snel kwam er van de heer Knol, de hoofdopzichter van het 2e gesticht, het bericht door dat er “door de hoge heren” toestemming was verleend, dat deze dienstpaarden ook voor recreatie gebruikt mochten worden.

Met deze toestemming werd de Landelijke Rijvereniging Bergveen opgericht. Ook volgde de aanmelding als officiƫle rijvereniging bij de Koninklijke Nederlandse Federatie. Op het moment dat de Domeinen een aantal taken van Justitie overnam kreeg het toenmalige bestuur van Bergveen te horen dat er niet meer op de landbouwpaarden gereden mochten worden. De paarden werden ingeruild voor tractoren. Hierop werd besloten de vereniging een tijdje op nonactief te zetten. In 1970 wilde Benne Tuinstra zijn dochters, die allebei een pony hadden, bij een vereniging laten rijden en dat moest en zou in Veenhuizen zijn. Binnen de kortste keren was de heroprichting van Bergveen een nieuw feit en werd hiermee een ponyclub aangemeld bij de Koninklijke Nederlandse Federatie. Vanaf die tijd draagt Bergveen de officiƫle naam: Landelijke Rijvereniging & Ponyclub Bergveen.

Bergveen heeft op dit moment meer dan 75 leden, waarvan er ongeveer 65 rijdend lid zijn. De rest heeft affiniteit met paarden en vindt het gewoon gezellig bij de vereniging.